Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Maskavā un citur ārpus Latvijas aizbēgušo "Baltijas antifašistu" grupiņu vada bijušais rīdzinieks Sergejs Vasiļjevs. Kamēr tēvs dzīvi veltījis cīņai ar Rietumiem no Krievijas, viņa meita Simona bauda dzīvi ASV. (Foto: ekrānuzņēmums no video)

“Kremļa roka līdz jums aizstiepsies!” aktīvisti no Latvijas izmeklētājiem Krievijā nosūdzējuši virkni “latviešu nacionālistu” 8

Sabiedrība
2023. gada 3. februārī 05:48 2023. gada 3. februārī 05:48
  Jauns.lv
Ar kārtējo savdabīgo manevru izcēlies primāri sociālajos tīklos aktīvais grupējums “Baltijas antifašisti”. Šīs no Latvijas aizmukušo Putina atbalstītāju izveidotās kopas pārstāvji Krievijas Izmeklēšanas komitejā vērsušies ar iesniegumu virkni, kurā lūgts sodīt “latviešu nacionālistus”.

“Ko tagad teiks mūsu “nacpatrioti”? Jo tagad “Kremļa roka” arī līdz jums aizstiepsies!” ar šādu tekstu vairākās ar Latviju saistītu prokrievisko aktīvistu “Telegram” grupās publicēti iesniegumi, kuros uzrunāta Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja.


No dokumentiem redzams, ka šādi pret virkni patriotiski noskaņotiem Latvijas iedzīvotājiem vēršas prokrieviskie aktīvisti, no kuriem daudzi jau kādu laiku uzturas Krievijā.

"Baltijas antifašistu" izplatītie iesniegumi, kuros Krievijas Izmeklēšanas komitejai nosūdzēta virkne "latviešu nacionālistu". (Foto: Telegram)

Latvieši, kurus esot jātiesā Krievijai

Slēpjot iesniedzēju vārdus, uzvārdus u.c. datus, tā dēvētie “Baltijas antifašisti”, piemēram, Krievijas izmeklētājiem nosūdzējuši bijušo Saeimas deputātu Juri Jurašu, rakstot, ka politiķis ir devies uz Ukrainu, lai karotu pret Krievijas spēkiem un tamdēļ – jāsauc pie atbildības saskaņā ar Krievijas likumiem.

Jurašam blakus vēl pieminēti vairāki vārdi un uzvārdi vīriešiem, kuri, kā publiski jau sen izpausts, ir devušies uz Ukrainu, lai pievienotos šīs valsts aizstāvjiem.

Starp tiem ir Krists Ancāns, Atvars Aniņš un citi, kuri savu rīcību neslēpj.

Kādā no iesniegumiem, slēpjot savu identitāti, aktīvisti vērsušies pret latviešiem, kuri karo Ukrainas pusē. (Foto: Telegram)

Amizanti, ka Maskavā patvērušies “antifašisti” no Rīgas pilnā nopietnībā nosūdz arī kādu personu ar vārdu “Grzegorz Brzeczyszczykiewicz”, blakus gan pierakstot, ka viņiem ir aizdomas, ka šis “varētu būt pseidonīms” Ukrainā karojošam latvietim.

Līdzīgā papīrā Krievijas Izmeklēšanas komitejai aktīvisti pasūdzējušies arī par vairākiem Lietuvas pilsoņiem, kuri, pēc viņiem pieejamās informācijas, it kā saistīti ar PSRS pieminekļu demontēšanas procesiem šajā Baltijas valstī.

“Noziegums” – patriotisks ieraksts “Twitter”

Interesanti, ka Krievijas Izmeklēšanas komitejai “antifašisti” iesnieguši arī informāciju par Latvijā dzīvojošo žurnālistu Leonīdu Jākobsonu.

Tieši viņš, spriežot pēc aktīvistu teiktā – esot atbildīgs par to, ka Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) ap jaungadu aizturējis Latvijas pilsoni Maratu Kasemu, kurš Maskavā jau vairākus gadus ieņem galvenā redaktora amatu Krievijas valdības finansētajā propagandas resursā “Sputnik Lithuania”.

Krievijas izmeklētājiem nosūdzēti arī Latvijā mītošais žurnālists Leonīds Jākobsons un dzejniece, publiciste Liāna Langa. Abi ir sabiedrībā zināmi Krievijas kritiķi. (Foto: Telegram)

Blakus Jākobsonam nosūdzēta arī dzejniece, publiciste Liāna Langa.

Jākobsons vainots tajā, ka “licis šķēršļus Marata Kasema – žurnālista darbībai”, savukārt Langas “noziegums” – ieraksts “Twitter”, kur pausts aicinājums izvērtēt Kasema darbību.

Draudējuši Latvijas iedzīvotājiem ar nošaušanu un citiem sodiem

Pēdējos mēnešus Latvijas sabiedrību sociālajos tīklos te kaitina, te smīdina savdabīgu uz Maskavu no Rīgas aizbēgušu prokrievisko aktīvistu kopiņa, kura sevi dēvē par “Baltijas antifašistiem”.

Šo grupu publiski reprezentē Latvijas valstspiederīgais Sergejs Vasiļjevs, kurš Krievijas medijos ir pataisīts par drosmīgu krievu pasaules aizstāvi, kurš “knapi izsprucis no Baltijas fašistu nagiem”.

Aktīvistu grupiņa plašāku ievērību guva pagājušā gada izskaņā, kad 5. novembrī aktivizējās sociālajā tīklā “Telegram”.

Līdz šim aktīvisti izcēlušies ar vairākām pret Latviju, tās valsts amatpersonām, politiķiem un iedzīvotājiem vērstām aktivitātēm, kas gan būtībā aprobežojas ar internetā sarakstītām riebeklībām.

Viņu resursos 13. Saeimas deputāta Jāņa Iesalnieka (NA) fotogrāfijai blakus ievietotas saites uz viņa sociālo tīklu profiliem, pierakstīts, kur viņš dzīvo un tas, ka viņam ir trīs bērni.

Minēts, ka parlamentā Iesalnieks balsojis par PSRS pieminekļu aizvākšanu un beigās teikts: “Aicinām Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteju uzsākt pret šo fašistu krimināllietu.”

Līdzīgi darīts arī ar Latvijas Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) fotogrāfiju, un arī spēlfilmas “Dvēseļu Putenis” aktieris Oto Brantevics izpelnījies Maskavā paslēpušos antifašistu dusmas.

Aktīvisti turklāt bija izvēlējušies kādu adresi Jūrmalā, pasnieguši to saviem sekotājiem kā Rinkēviča dzīvesvietu un virs tās kartes ekrānuzņēmumā uzzīmējuši mērķi, piesaucot Krievijas “Z karu” Ukrainā un tā metodes.

Ne mazāk draudīgs teksts pavada ekrānuzņēmumus, kuros redzami Saeimas deputātu balsošanas rezultāti balsojumā “Par atteikšanos no deputātu grupu veidošanas sadarbības veicināšanai ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas parlamentiem” un par grozījumu likumā “Par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem”, kas attiecīgi kalpoja par juridisku pamatu PSRS pieminekļu demontāžai.

“Lūk, jums divi nošaujamo saraksti!” rakstīts blakus vārdiem un uzvārdiem.

Papildus šim grupā regulāri tiek slavināts Krievijas karš Ukrainā, Kremļa vai jebkādu tā politikas kritizēšanu momentā nodēvējot par “nacismu”.

Grupa arī centusies Krievijā savest kopā tos Baltijas valstu piederīgos, kuri karo vai ir karojuši Donbasa separātistu pusē.

“Baltijas antifašisti” arī lepni publicējuši dažādu Latvijas Zemessardzes bataljonu izvietojumu koordinātas, tādējādi cenšoties radīt par sevi iespaidu kā par nopietnu draudu, un mudināt vietējos atbalstītājus vākt detalizētu informāciju par šīm vietām.

Aplūkojot šos koordinātu sarakstus tuvāk gan jāsecina, ka daudz precīzāku, aktuālāku un pilnīgāku informāciju sniegtu Zemessardzes izdalītie bukletiņi un līdzīgi materiāli, kuri ir brīvi pieejami ikvienam jebkurā no daudzajiem atvērto durvju pasākumiem.

“Antifašistu” barvedis lepns, ka palīdzējis Donbasa separātistiem

Pats Sergejs Vasiļjevs līdz šim Latvijā nav bijis pārlieku zināms, taču Krievijas finansētie propagandas resursi šo “publicistu” un “krīzes komunikatoru”, kā viņam labpatīk sevi dēvēt, periodiski saulītē izceļ jau kopš 2015. gada.

Vēl 2014. gadā, sākoties Krievijas atbalstītiem nemieriem Ukrainas austrumos, Vasiļjevs vadīja uzņēmumu Helsinkos, Somijā, kurš nodarbojās ar lauksaimniecības aprīkojuma tirgošanu Krievijā.

Drīz vien Somijā pret viņu tika uzsākts kriminālprocess par terorisma finansēšanu, naudas atmazgāšanu un nodokļu nemaksāšanu.

Lieta tāda, ka kādā brīdī Vasiļjevs izdomāja savu firmu izmantot, lai vāktu visdažādākā veida palīdzību ārpus Krievijas un nosūtītu to Donbasā karojošajiem Kremļa atbalstītajiem separātistiem.

To pamanīja gan Somijas, gan arī Vasiļjeva izcelsmes valsts – Latvijas – atbildīgās iestādes.

Rezultāts – Vasiļjevam Somijā tika piespriests trīs gadu cietumsods, tiesai pilnībā apmierinot prokurora prasību.

Taču Vasiļjevs nav izcietis ne dienas no pirmajā instancē piespriestā soda. Iepriekšējā gada rudens sākumā viņš pameta Latviju caur Igauniju. Pats saka – pilnībā legāli, paklausot “zinošu cilvēku ieteikumam”, un nu ir patvēries Krievijā.

Iespēja rīkoties Vasiļjevam bija, jo viņš personīgi vēl nebija saņēmis Somijas tiesas spriedumu, apgalvots “Sputnik” intervijā.

Šo visu Vasiļjevs atklāja arī no Rīgas uz Maskavu aizbēgušam “Sputnik” resursa propagandistam Aleksejam Stefanovam.

Tajā pašā intervijā viņš arī atzīst, ka oficiāli uz Donbasu neko nesūtīja – dokumentos meloja, ka vienkārši nodarbojas ar biznesu Krievijā. Taču faktiski ar visu sirdi, dvēseli un materiālajām iespējām atbalstīja separātistu kaujiniekus Ukrainas austrumos.

Viņaprāt, likumu sargājošās iestādes uzmanību pievērsušas, redzot, kādos apjomos Vasiļjevs iegādājas medicīnas preces.

Saistītās ziņas

Kas ir prokrievisko "Baltijas antifašistu" līderis Vasiļjevs? Viņa meita apprecējusi amerikāņu karavīru un laimīgi dzīvo ASV
Maskavas antifašisti Latvijā cītīgi meklē “slepenas ukraiņu laboratorijas” 2
“Viņi dzīvo simbolismā!” Rezņikovs nosauc datumu, kad krievi varētu atkārtoti uzbrukt Ukrainai – šoreiz ar pusmiljonu karavīru

Vasiļjeva meita apprecējusi amerikāņu jūrnieku

Simonas Vasiļjevas-Havkinsas sociālie tīkli neslēpj radniecību. (Foto: ekrānuzņēmums no "Facebook")

Interesanti, ka laikā kamēr Vasiļjevs cīnās pret “kolektīvajiem Rietumiem”, viņa meita Simona Vasiļjeva-Havkinsa, dzīvo ASV un ir precējusies ar ASV pilsoni, kurš profesionāli ir saistīts ar ASV Jūras spēkiem.

Abiem jauniešiem ir ļoti liberāli, progresīvi uzskati, kurus viņi nekaunas paust sociālajos tīklos.
Aktīvistu grupējumā darbojas arī citi Latvijas valstspiederīgie, kuri izceļojuši uz Baltkrieviju vai Krieviju, saprotot, ka Latvijā viņiem par šādu rīcību būs jāatbild likuma priekšā.

Citi šobrīd lasa

VIDEO: policija aiztur personu, kura Brīvības pieminekļa pakājē ar īpašu nicinājumu spārdīja ziedus
Mirusi Maskavas deputāta nežēlīgi sistā sieva. Deputāts bija atgriezies no "specoperācijas" Ukrainā un mēdza izgāzt dusmas
Gruzijas valdošā partija grib veidot ienaidnieku sarakstus
Skatīt visus komentārus