Izraēlas, Latvijas un Šveices pārstāvji Eirovīzijā. (Foto: scanpix)

5 priekšnesumi, ko Eirovīzijas pusfinālā nedrīkst palaist garām

Festivāli
9. maijā 17:31 2024. gada 9. maijā 17:31
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Ceturtdien, 9. maijā, 16 valstu pārstāvji cīnīsies par iekļūšanu Eirovīzijas finālā. Kamēr Latvija cītīgi sekos līdzi Dona priekšnesumam, vakarā gaidāmas vairākas spilgtas uzstāšanās, kurām fani pievērsīs pastirpinātu uzmanību.

Dona "Hallow" bukmeikeru prognozes nav iepriecinošas

Nav noslēpums, ka Latvijai pieder viens no sliktākajiem Eirovīzijas rādītājiem pēdējo laiku vēsturē - aizvadīto 20 gadu laikā mēs finālam esam kvalificējušies vien 6 reizes, pēdējo reizi ielaužoties tajā tālajā 2016. gadā. Vairāki eksperti Donu dēvē par "veiksmīgu pašmāju dziedātāju" vai salīdzina "viņa daiļradi ar angļu mūziķi Oliju Mērsu", tomēr bukmeikeru prognozes par latvieša priešnesumu nav iepriecinošas -  saskaņā ar aplēsēm Donam ir aptuveni 20 procentu iespēja ielauzties finālā.

Potenciālais uzvarētājs - Šveices izpildītājs Nemo

Vairāki eksperti lēš, ka šogad Eirovīzijā uzvaras laurus plūks Šveices dziedātājs Nemo ar dziesmu "The Code". Mūziķis sevi dēvē par "nebināru", un viņa izpildītā dziesma ir vēstījums par sevis meklēšanu un pieņemšanu. Nemo priekšnesumu daudzi salīdzina ar kulta filmu "Izklaides karalis", jo dziesmā veiksmīgi apvienots bungu ritmiskums un popopera, radot autentisku dziesmas skanējumu.

Mēģinājumos smagi peltā Izraēla

Izraēlas dalība Eirovīzijā šogad ir skandāliem apvīta. Sākotnēji mūziķe Ēdena Golana bija spiesta drastiski mainīt dziesmas "Oktobra lietus" vārdus, jo tajā bija manāma atsauce uz teroristiskā grupējuma "Hamas" nežēlīgo uzbrukumu Izraēlas festivāla apmeklētājiem aizvadītā gada 7. oktobrī. Ar to skandāli nebeidzas, jo vairākas valstis un demonstranti draudējuši boikotēt Eirovīziju gadījumā, ja tajā piedalīsies Izraēla. Tāpat Ēdenai nācās saskarties ar naidpilnu attieksmi ģenerālmēģinājumā, kad skatītāji viņas uzstāšanās laikā skaļi kliedza un ūjināja. Tomēr mūzikas eksperti norāda, ka viņas vokāls līdzinās amerikāņu dziedātājai Demijai Lovato, un arī bukmeikeri pozitīvi izteikušies par viņas izredzēm iekļūt finālā.

Igauņiem garākais dziesmas nosaukums Eirovīzijas vēsturē

Daudzi latvieši rūpīgi sekos līdzi arī mūsu kaimiņvalsts, Igaunijas, priekšnesumam. Dziesma izpilda "Puuluup" un "5miinust", un tās nosaukums, iespējams, ir garākais un sarežģītākais, kāds jebkad piešķirts kādai Eirovīzijas dziesmai - "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”, jeb latviešu valodā "Mēs neko nezinām par narkotikām". Dziesma ir enerģiska un izpildīta igauņu valodā. Un lai gan bukmeikeri pozitīvi vērtē tās iekļūšanu finālā, vairāki eksperti uzskata, ka tā "visticamāk, pazudīs tulkojumā un plašas publikas simpātijas neiemantos". 

Nīderlande komiski apcer dzīvi Eiropā

Kā vēl viens potenciālais Eirovīzijas uzvarētājs tiek minēts Nīderlandes mākslinieks Justs Kleins, kurš izpildīs dziesmu "Europapa". Dziesma esot veltījums mūziķa tēvam, kuru Justs zaudēja 12 gadu vecumā. Tomēr, ja klausītāji plāno sadzirdēt skumju apvītu balādi, tad viņi būs rūgti kļūdījušies - dziesma popīgā skanējumā vēsta, ka mūziķis "Eiropā paliks, līdz savai nāves dienai" vai "viņam nav nepieciešama vīza, lai apciemoto tēvu". Savā ziņā priekšnesumu var dēvēt par savādi aizkustinošu.

Armēnijas priekšnesums - klajā pretrunā ar Eirovīzijas ierastajiem standartiem

Vairums mūziķu Eirovīzijā cenšas iekļauties zināmos standartos - izpildot ritmiskas pop dziesmas angļu valodā. Tomēr armēniete Žaklīna Bagdasarjana un viņas franču partneris Luiss Tomass izpildīs tradicionālu folk dziesmu armēņu valodā. Pat ja vairums klausītāju neapzināsies par ko dziesmas vēstījums, bukmeikeri prognozē, ka tā iekļūs finālā un cīnīsies par vietu pirmajā piecpadsmitniekā. 

Bez Dona šovakar Malmē uzstāsies vēl 17 dziesmu izpildītāji un uzstāšanās secība ir sekojoša: Malta, Albānija, Grieķija, Šveice, Čehija, Francija, Austrija, Dānija, Armēnija, Latvija, Spānija, Sanmarīno, Gruzija, Beļģija, Igaunija, Itālija, Izraēla, Norvēģija, Nīderlande.

Eirovīzijas otrā pusfināla tiešraide 9. maijā būs skatāma pulksten 22.00 televīzijas kanālā “LTV1”, portālā “Lsm.lv” un vietnē “REplay.lv”.

Citi šobrīd lasa

"Par vienu lietu samaksāts trīs reizes," latvieši neuzskata par godīgu nodokli, ko ieviesīs jau vasarā 5
Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem
FOTO: “Viss pagalam!” Latvijas iedzīvotājus negaidīti pārsteidz krusa 1
Pievienot komentāru